KoszykTwój koszyk jest pusty ...
Nasiona holenderskie » Blog » Cebula cukrowa - odmiany i uprawa
Kategorie
Kontakt
Promocje

Cebula cukrowa - odmiany i uprawa

Data dodania: 04-05-2021

Warzywo to, ze względu na swoje właściwości cieszy się dużą popularnością zarówno wśród rolników, jak i konsumentów. Cebula cukrowa, bo o niej mowa, ma łagodny i słodki smak, stąd stała się ulubionym składnikiem wielu dań.



Warzywo to, ze względu na swoje właściwości i charakterystykę cieszy się dużą popularnością zarówno wśród rolników, jak i konsumentów. Cebula cukrowa, bo o niej mowa, ma łagodny i słodki smak, stąd stała się ulubionym składnikiem wielu dań. Można ją również spożywać na surowo, zwłaszcza jako dodatek do surówek. Łatwo ją odróżnić do siostrzanej, żółtej odmiany cebuli, dzięki białej skórce i miąższowi. Jeśli chodzi o uprawę i siew, to na początek należy wybrać nasiona cebuli, z których wyrosną rośliny odporne na choroby. Dzięki temu zminimalizują Państwo ryzyko strat spowodowanych przez mikroorganizmy, np. grzyby czy pleśnie. Dlatego warto wybrać ziarenka pochodzące od sprawdzonego dostawcy.

 

Odmiany cebuli cukrowej

Przed zakupem nasion cebuli cukrowejzachęcamy do zapoznania się z dostępną ofertą na stronie. Przygotowaliśmy ją z myślą o rolnikach, którym zależy na doskonałej jakości zakładanych upraw. Znajdujące się w tej kategorii nasiona spełnią Państwa oczekiwania odnośnie do charakterystyki plonów i zysku z uprawy. Polecamy następujące odmiany:

  • Orizaba— jej sporą zaletą jest dobrze rozwinięty system korzeniowy. Zapewnia on optymalny pobór składników odżywczych z gleby. W rezultacie wyrasta duża, twarda cebula cukrowa pokryta mocną, białą łuską. Skrywa się pod nią doskonały w smaku i soczysty miąższ. Wśród zbiorów zazwyczaj przeważają ponad 7 cm cebule. Przeznaczone są one zarówno na tzw. świeży rynek, jak i do przechowywania do wiosny. Chcemy zwrócić Państwa uwagę na szczególne właściwości tej odmiany cebuli, a mianowicie na odporność (IR) na choroby grzybowe. Chodzi przede wszystkim o różową zgniliznę korzeni i fuzaryjne gnicie cebul.

  • Alibaba — to cebula cukrowa, która ma nieco ostrzejszy smak od poprzednio opisanej Orizaby. Jej mocną stroną jest bardzo wysoka plenność. Aby ją osiągnąć, należy nasiona wysiać pod osłoną już w lutym, najpóźniej w marcu. Natomiast do gruntu można siać nie wcześniej niż w kwietniu. Na stanowisko należy wybrać pole dobrze nasłonecznione o lekkiej, próchniczej glebie. Zaleca się, by była dobrze przepuszczalna. Alibaba to cebula cukrowa, którą mogą uprawiać amatorzy i profesjonaliści. Według ekspertów nadaje się ona do szybkiego spożycia.

  • Alisa Craig odmiana Exhibition - cebula cukrowa tzw. późna, której nasiona mają okres wegetacji około 160 dni. Odmiana ta bardzo szybko wykształca cebulę, stąd może być sprzedawana jako wczesna. Jednak pozostawiona w ziemi po siewie do końca wzrostu może osiągnąć rekordową wagę pojedynczej sztuki, która wynosi do 2 kg! W kwestii wybarwienia łuski prosimy pamiętać, że jej charakterystyka może ulec zmianie pod wpływem braku wody, zwłaszcza w suche, gorące lata.

  • Sterling F1 - średnio wczesna odmiana cebuli. Ma ona soczysty miąższ o bardzo delikatnym smaku pozbawionym ostrych nut. Jej atutem jest bardzo rozwinięty system korzeniowy. Dzięki tej właściwości cebula cukrowa przeznaczona jest do uprawy także na mniej żyznych ziemiach. Sterling jest warzywem zapewniającym wysokie plony do szybkiej sprzedaży. Jest odporna na choroby odpowiadające m.in. za więdnięcie cebuli.

Cebula cukrowa — holenderskie nasiona

Nasz sklep internetowy od wielu lat zaopatruje polskich rolników w różne odmiany cebul cukrowych. Warzywa te mają dobroczynny wpływ na organizm człowieka, gdyż dostarczają mu niezbędnych witamin. Są również źródłem wielu ważnych pierwiastków m.in. potasu, magnezu i wapnia. Cebula cukrowa, którą sprzedajemy, to specjalnie wyselekcjonowane nasiona o odpowiedniej charakterystyce i właściwościach. Zapewniają one zdrowe plony bogate w witaminy B, C i E. Poza tym większość z tych odmian ma genetyczną odporność (IR) na choroby:

  • grzybowe np. szara pleśń czy mączniak rzekomy,

  • wirusowe takie jak żółta karłowatość cebuli,

  • bakteryjne typu mokra zgnilizna.

Widoczne w tej kategorii nasiona, pochodzą z holenderskich upraw i są tam również pakowane. Dzięki temu otrzymają Państwo wysokiej jakości produkt gotowy do wysiewu w inspekcie lub do gruntu. Dobór właściwej odmiany do warunków glebowych i atmosferycznych ma kluczowe znaczenie dla zbiorów. Im lepsze będzie dopasowanie nasion do stanowiska, tym lepsze będą plony.
 

Cebula cukrowa – dlaczego warto zdecydować się na siew nasion?

Grupa warzyw, do których zalicza się cebulę cukrową, jest znana na całym globie przede wszystkim z uwagi na swój bardzo wyrazisty smak. Właśnie ze względu na te właściwości warzywo obecne jest praktycznie we wszystkich kuchniach świata i dla wielu stanowi podstawę dań. Mnóstwo osób sięga po nie również z uwagi na kwestie zdrowotne. Wykorzystując jego łatwo wyczuwalny aromat, można z łatwością zrezygnować z wielu dodatków czy sztucznie produkowanych przypraw, a nadal cieszyć się aromatycznym i intensywnym smakiem. Zatem jeżeli preferują Państwo wyraziste kuchenne, warto zdecydować się na siew odmiany cebuli cukrowej Alibaba, której charakterystykę opisujemy.

Należy jednak podkreślić, że warzywo zyskało popularność także wśród miłośników subtelnych smaków i aromatów. Ze względu na bardzo delikatny miąższ i słodkawy posmak przypada do gustu osobom preferującym łagodną kuchnię oraz dzieciom, które potrzebują do wzrostu wielu witamin, ale niekoniecznie doceniają jeszcze potrawy z intensywnymi właściwościami smakowymi i dodatkami o ostrej charakterystyce.
 

Siew i pielęgnacja cebuli cukrowej. O czym pamiętać?

O tym, czy zbiór będzie udany, decyduje gatunek gleby, ale tak samo istotne jest jej poprawne przygotowanie oraz dobór optymalnego miejsca. Cebula cukrowa lubi lokalizacje ciepłe (nawet do 24°C), choć jej nasiona wschodzą już wtedy, gdy temperatura zaczyna przekraczać 2-3°C. Ważne jest też unikanie stosowania ziemi o właściwościach zbyt kwaśnych lub za bardzo zasadowych. Szukając miejsca na siew wybranej odmiany, powinno się uwzględnić zarówno charakterystykę warunków panujących w danej lokalizacji, jak i to, co w przeszłości sadzono w znajdującym się na niej gruncie. Odradza się bowiem sadzenie cebuli cukrowej w glebie, w której w ciągu kilku ostatnich lat rosły inne gatunki cebulowe, a także ziemniaki, marchew czy warzywa kapustne. 

Kluczowe jest prawidłowe i głębokie spulchnienie, aby ziemia była natleniona i niezbyt ciężka. Świeżo obrobiona, ułatwia siew i wzejście nasion danych odmian, a w kolejnych etapach umożliwia pełne dojrzewanie i obsychanie, co niweluje ryzyko pojawienia się pleśni czy zgnicia zbiorów. Jeżeli zależy Państwu na tym, aby się one udały, należy glebę użyźnić, aby uzyskać jej pożądane właściwości. W tym celu wiele osób sięga po nawozy syntetyczne, ale równie dobrze spisują się naturalne środki bazujące na roślinnych resztkach z kompostownika.

Jak pielęgnować już zasadzone nasiona cebuli cukrowej? Niezbędne jest regularne plewienie pola lub ogrodowej działeczki. Najistotniejsze jest to, żeby pamiętać o tym przede wszystkim zaraz po wykonaniu siewu, ponieważ szybko pojawiające się chwasty znacząco opóźniają wschodzenie nasion, a także osłabiają warzywo, pobierając z gleby większość cennych substancji odżywczych. Na kolejnym etapie, gdy pojawią się już małe cebulki, trzeba zwrócić uwagę na precyzyjne odchwaszczanie. Chodzi o plewienie w taki sposób, aby zachować charakterystykę osłonki cebuli cukrowej. Mimo że jej odmiany cechują się dużą odpornością, zaleca się regularne kontrolowanie stanu upraw oraz likwidowanie chorych osobników.
 

Cebula cukrowa – charakterystyka i właściwości 

Oczywiste jest, że roślina zjadana na surowo ma w sobie więcej witamin niż cebula cukrowa przetworzona. Regularne spożywanie delikatnego w smaku warzywa jest możliwe bez poddawania go obróbce termicznej – jej odmiany doskonalą nadają się jako dodatek do sałatek czy kanapek. A zatem prosty sposób na przyswajanie wielu składników odżywczych, a jest ich naprawdę sporo – cebula cukrowa ma właściwości m.in. antybakteryjne i przeciwnowotworowe. Charakterystyka związków zawartych w warzywie sprawia też, że wspomaga ono walkę z przekraczającym normę poziomem złego cholesterolu. Ponadto zawiera antyoksydanty i stanowi źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Co tak samo istotne, warzywo pozostaje dostępne przez cały rok. Zbiór na zimę należy wykonać dopiero wtedy, gdy szczypior na cebulach ulegnie załamaniu, a następnie przesuszyć je, zapewniając im przy tym dostęp do świeżego powietrza.

Zapraszamy na zakupy online!


Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog
Sklep z nasionami holenderskimi - 2022 | Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu