Por Bartek
Bardzo dobrze zimuje w polu i dobrze odrasta po zimie. Rośliny o pokroju półwzniesionym, ze średnio długie i średnio gruba łodyga rzekoma. Liście długie, szarozielone. Łodyga rzekoma walcowata, ze słabo zaznaczonym dolnym zgrubieniem. Odmiana późna, bardzo plenna. Daje bardzo dobre przyrosty wiosną. Dzięki obredlaniu można otrzymać rośliny o dłuższej łodydze rzekomej.
Por to roślina, która należy do rodziny amarylkowatych, tak jak czosnek, cebula czy szczypiorek.
Por kiełkuje w temperaturze od 3–4°C. Najlepsza temperatura do rozwoju to 15–20°C, ale nie powinna przekraczać 28°C. Por ma dość duże wymagania świetlne i wodne, dlatego też stanowisko winno być słoneczne i regularnie podlewane. Pora uprawiamy w Polsce z rozsady, rośnie przeważnie na każdej glebie, ale jednak najlepiej w żyznej.
Gotową rozsadę pora sadzimy w 8 tygodniu od wysiewu, ale najlepszy termin do sadzenia to 10-12 tygodni po wysiewie. Sadzenie na miejsce stałe rozsady przeprowadza się od połowy maja do czerwca. Rośliny winny mieć 15-20cm wysokości.
Jest on bardzo niskokaloryczny, ponieważ na 100 gramów warzywa ma on zaledwie 24 kcal. Jednak pomimo małej zawartości kalorii jest niezwykle bogaty w witaminy. Zawiera witaminy: C, A, E, B1, B2, PP. Ponadto zawiera około 10 proc. białka, żelazo, olejki eteryczne, kwas nikotynowy. Pory są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe i warto włączyć je do swojego jadłospisu. Warto również wiedzieć, że dwubarwność łodygi pora definiuje zawartość olejków eterycznych i tym samym jest bardziej intensywniejsza w smaku. Biała część jest łagodniejsza, zielona bardziej ostrzejsza. W tej części również kryje się sporo składników odżywczych.
Pory to nie tylko bardzo smaczne i zdrowe warzywa. Można je również stosować zewnętrznie na skórę. Pomagają przy otarciach, ranach, odciskach i brodawkach. Okłady z porów skutecznie redukują ból i swąd po ukąszeniach owadów.
Por to także popularne warzywo wykorzystywane w kuchni. Szczególne miejsce ma w kuchni francuskiej, włoskiej i azjatyckiej. Nadaje się idealnie do zup, sałatek, chińszczyzny, warzyw na patelnię, do zapiekanek i wielu innych potraw. Warzywo dodaje im charakterystycznego, intensywnego smaku.
Charakterystyka odmiany
Stanowisko: słoneczne
Wymagania wodne: umiarkowana wilgotność
Odczyn gleby: obojętny
Preferencje glebowe: żyzna
Cecha wyróżniająca: do gruntu
Dojrzałość zbiorcza: jesień
Kolor owocu: zielony
Przydatność do spożycia: przechowywanie
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 100 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.
Klient: Ry...ki,data zakupu 22-01-2024 18:12
Klient: Wa...ra,data zakupu 22-01-2024 13:02
Klient: an...ek,data zakupu 21-01-2024 13:40
Klient: ja...la,data zakupu 20-01-2024 10:38
Klient: St...ak,data zakupu 17-01-2024 20:49
Klient: DA...KI,data zakupu 15-01-2024 14:02
Klient: Ja...cz,data zakupu 13-01-2024 19:26
Klient: Ag...la,data zakupu 06-01-2024 21:15
Klient: Li...cz,data zakupu 03-01-2024 23:37
Klient: KR...EC,data zakupu 21-12-2023 17:49
Klient: Iw...an,data zakupu 17-12-2023 22:22
Klient: Kr...ak,data zakupu 11-12-2023 09:14
Klient: An...eń,data zakupu 08-12-2023 13:31
Klient: DA...YK,data zakupu 16-05-2023 10:21
Klient: KA...KI,data zakupu 05-05-2023 12:33
Klient: DA...YK,data zakupu 25-04-2023 15:03
Klient: Łu...ak,data zakupu 03-04-2023 10:25
Klient: An...ka,data zakupu 26-03-2023 09:52
Klient: Ja...ki,data zakupu 01-03-2023 21:22
Klient: Ja...ki,data zakupu 19-02-2023 14:39
Klient: Em...ch,data zakupu 17-02-2023 10:09
Klient: JA...KO,data zakupu 16-02-2023 08:46
Klient: JÓ...KI,data zakupu 16-02-2023 08:02
Klient: An...DA,data zakupu 07-02-2023 23:56